Az átrakodások nélküli szállítás lehetővé teszi, hogy a szállítmány költséghatékonyan és időben jusson célba

A közúti szállítmányozásról

Akár belföldi fuvarozásról, akár nemzetközi szállításról van szó, a közúti és vasúti szállítmányozás kikerülhetetlen. Magyarország központi fekvése miatt fontos szerepet tölt be a nemzetközi áruszállításban, elhelyezkedése miatt fontos logisztikai csomópont Közép-Európában. A közúti szállítmányozás gyors és hatékony módja az áruszállításnak településeken belül, magyarországi települések között, és az országhatárokon túl is.

A közúti szállítás egyik legfőbb előnye a rugalmasság. Az árukat közvetlenül a gyártási helyről lehet felvenni, és rögtön a rendeltetési helyre szállítani. Az átrakodások nélküli szállítás lehetővé teszi, hogy a szállítmány költséghatékonyan és időben jusson célba. Ez alapján kijelenthető, hogy a közúti szállítmányozás igen jól tervezhető, hatékony és gyors szállítási mód. Ennek feltétele természetesen olyan szállítmányozó cég, amely rendelkezik megbízható és jól karbantartott járműparkkal, valamint jól képzett és tapasztalt sofőrökkel.

Közúti szállítás esetén az egyik legnagyobb problémát a kényszerű várakozások és az utak esetlegesen rossz állapota jelentheti. Rossz minőségű utakon nagy tömegű áruval az optimálisnál alacsonyabb sebességgel lehet közlekedni. A városi forgalmi dugókban vagy a határokon való várakozások pedig késésekkel járhatnak, ami veszélyezteti a szállítmányok előre tervezett időpontban való megérkezését. Ennek a befolyásnak a csökkentésére a hatékony útvonaltervezés és valós idejű nyomon követési rendszerek is jó eszközök. Az üzemanyagárak ingadozása is jelentős tényező, ami közvetlenül és jelentősen befolyásolja a fuvarozási költségeket. Ez azonban többnyire tervezhető, és más szállítási módokkal összehasonlítva így is versenyképes a közúti szállítás.