fejlesztő játékok mászófal

A fejlesztő játékok legfontosabb kellékei, a szülők

A mai futó és elhidegült világban sajnos nem sok időm marad a tartalmas együttlétre a családokban, leggyakrabban ez a gyermekek személyiségének a fejlődésében mutatkozik meg negatív módon.

Számos kreatív elfoglaltság létezik, mint például a fejlesztő játékok, azonban fontos tudatosítanunk a tényt, hogy ezeket a fejlesztő játékokat sem úgy tervezték meg, hogy a gyerekeket önmagukban foglalják le, hanem közös szülő-gyerek foglalkozás gyanánt fejlesztették ki őket. Ebből a meggondolásból kiindulva tehát nem a fejlesztés a legfőbb cél a játék során, hanem az együtt töltött idő minősége.

Így a gyermekünk számára nem csak az lesz inspiráló élmény, amit maga a játék látványa nyújt, hanem a mi viselkedésünkből és reakcióinkból is tanulhat, hiszen az elsődleges tanulási módszer az utánzás.

Amennyiben tehát fejlesztő játékok után nézünk a boltban vagy az interneten, fontos úgy keresgélnünk a felmerülő választékban, hogy mind a gyermek, mind a szülő számára érdekfeszítő legyen az adott foglalkozás. Rendkívül sok lehetőséggel találkozhatunk, ha kicsit jobban utána nézünk, hiszen vannak olyan intelligens szerkesztésű és minőségi fejlesztő játékok, amelyek még a felnőttkorúak számára is izgalmasak lehetnek.

Ha pedig mi szeretnénk kitalálni valami egyedi foglalkozást a családunk számára, akkor is szükségünk lehet olyan fejlesztő játékokra, amelyek kellék gyanánt szolgálhatnak az aktív kikapcsolódáshoz, például a gyurmakészletek, kifestők, színezők, kreatív és fejlesztő készletek.