srác meleg öltözetben télen

A legjobb ruhaanyagok hideg időben

Az, hogy télen át melegen tartod magad, nem jelenti azt, hogy rétegenként nehéz, terjedelmes ruhákat kell viselned, amelyektől úgy nézel ki, mint a Goodyear Blimp. Néha a kevesebb több, és melegen tudsz maradni, ha olyan anyagokat rétegezel, amelyeket kifejezetten úgy terveztek, hogy akadályt képezzenek a hideg ellen.

Néhány ilyen szigetelő szövet a naturális termékeket javítja, mások pedig teljesen szintetikusak. Vannak, amelyek megfizethetőek, és vannak, amelyek rendkívül drágák.

Egyes szövetek bizonyos típusú ruhákhoz a legjobbak. Például a gyapjú alatti rétegnek közel kell lennie a testhez, mert hozzá kell érnie a bőrhöz, hogy elvezesse a nedvességet.

Másrészt egy olyan szigetelőanyagot, mint a pehely, felsőruházati töltelékként kell használni, mert nem szőhető szövetbe.

A külső rétegeket általában a vízállóság szem előtt tartásával építik. Nehéz lenne merinógyapjú „kagylót” vagy esőkabátot találni. Ehelyett a külső rétegeket vízálló anyagokkal, például Gore-Tex-szel vagy Polartec-szel kell befejezni. Ne feledd, hogy bizonyos anyagok a legjobbak bizonyos rétegekhez.

A merinógyapjú természetesen jó alsó réteg, mert felfogja a hőt szálai között, így melegebb, mint egyes szintetikus anyagok és pamut. Speciálisan zsugorodó, szag- és baktériumálló kezeléssel gyapjú lesz.

A kezelési folyamat javítja a természetes nedvességelvezető és szagcsökkentő képességeket is. Aggodalomra ad okot, hogy a kémiai bevonat káros lehet-e az emberre, és egyesek reagálnak a gyapjúban rejlő lanolinra. A gyapjú meglehetősen drága, de nem indokolatlanul.

Az Under Armour által gyártott ColdGear mikropolár és kerámia keveréke. A cég a bevonatot „hővezetőnek” írja le – elnyeli és megtartja a testhőt. A csiszolt mikropolár bélés meleget és kényelmet kínál, a rétegek közé beágyazott kerámiacsík pedig segít felmelegíteni a testet.

Az Under Armour növeli a tervezés hatékonyságát azáltal, hogy infravörös képalkotással meghatározza, hol a legnagyobb a hőveszteség, és erre alapozza a tervezést. A legtöbb high-tech szintetikus anyaghoz hasonlóan a ColdGear is könnyű, puha, antimikrobiális és nedvességelvezető.

Függetlenül attól, hogy mennyire melegek az egyéni ruhaválasztások, ha rossz sorrendben rétegezi őket, nem lesznek hatékonyak. Például a selyem jó szigetelő lehet, mert könnyű és légáteresztő, de belső rétegként kell viselni, nem felső rétegként.

Az első rétegnek jól el kell vezetnie, hogy a nedvesség a bőrről a felső rétegekbe kerüljön, ahol elpárologhat. Ellenkező esetben nyirkos és hűvös leszel. A merinógyapjú első rétegnek is jó. A pamut viszont megtartja a nedvességet, így nem biztos, hogy a tiszta pamut az első választásod alaprétegként.

A középső réteg szigetelőként működik – felfogja a hőt, mégis kellően légáteresztő, hogy ne melegedjen túl. A pamut és a gyapjú egyaránt tömör középső réteget képez. Végül a felső rétegnek ellenállnia kell a nedvességnek és a szélnek. Az elemekkel szemben áll. A pehelykabát vagy parka a középső és a külső rétegként szolgál. A pehely szigetel, a nylon vagy Gore-tex külső taszítja a vizet és a szelet.

Legyen szó intézendő ügyekről vagy hegymászásról, nincs ok arra, hogy ne legyél kényelmesen felöltözve és stílusos.