műanyag ablak hálószobában

A műanyag ablak választása kész megtakarítás!

A nyílászáró megválasztásánál is több tényezőt kell átgondolnunk, hiszen nem szeretnénk sűrűn cserélgetni, mint egy ruhadarabot. Többféle lehetőségünk van, választhatunk anyaguk szerint faanyagú ablakokat, alumínium vagy műanyag ablakokat is.

Érdemes tisztában lenni ezek tulajdonságaival, mielőtt döntünk. Kicsit vegyük szemügyre, melyiknek milyen előnyei és hátrányai vannak. A faanyagú nyílászáróról érdemes tudni, hogy ugyan egy nagyon klasszikus és természetes választás, amivel melegebbé tehetjük otthonunk hangulatát is. Ugyanakkor hőátbocsátási értékük nagyban elmarad a műanyag ablakokétól, ezáltal nem túl erős a hőszigetelő képességük. Emellett ráadásul magas a karbantartási igényük, így hosszútávon, és a vásárláskor is drágábbak, mint társaik.

Az alumínium nyílászárók ugyan hosszú élettartamúak és strapabíró kivitelezésűek, ugyanakkor technikai paramétereik messze elmaradnak társaikétól. Magas költségekkel járnak, és inkább ipari jellegű a megjelenésük. Emellett pedig hőszigetelő képességük is igen gyenge, emiatt lakóépületekben nem jellemző használatuk. Ezzel szemben a műanyag ablak számos előnnyel rendelkezik, emiatt a legnépszerűbb választás az otthonokba is. Kiválóan hőszigetelnek, és tudjuk, hogy sok otthon hőenergiavesztesége pontosan a nyílászárókon keresztül történik meg, ezért ez egyáltalán nem részletkérdés. Továbbá zajszűrő képességük is kimagasló, ami szintén hasznos tulajdonság a műanyag ablak esetében.

Ezeken felül pedig külön előny, hogy nem kell körülményes karbantartási munkálatokat fordítani rá, mint egy faablak esetében, nagyon egyszerű a tisztítása és hosszú élettartamú nyílászáró típus. Ezen felül, hogy legyen hova fokozni a műanyag ablak mellett szóló érveket, sokkal kedvezményesebben juthatunk hozzá, mint a faablakokhoz. Láthatjuk, hogy mind rövidtávon, mind hosszútávon nézve, nagyobb megtakarítással számolhatunk, ha a műanyag nyílászáró mellett döntünk!