A munkahelyi elsősegélynyújtás alapjai

Minden munkáltatónak kötelessége, hogy biztosítson a munkásai számára üzemi elsősegély csomagot. Ez többnyire egy falra szerelhető mentőládából áll, mely tartalmazza az alapcsomagot, azaz fertőtlenítőszereket és körszereket, valamint ollót és sebtapaszokat.
Az üzemi elsősegély csomag tehát az üzemek, vállalkozások, cégek számára kötelező, tartalmát befolyásolja a munkavégzéssel járó kockázatok és a munkások száma is. Ez alapján négy doboz van forgalomban, az I-es 30 főre, a II-es 31-50 főre, a III-as 51-100 főre a IV-es pedig 101-200 főre lett kiszámolva. Az eltérés főleg a kötözőszerek számában figyelhető meg.
Érdemes a csomag tartalmának bővítése kiegészítő termékekkel, mint például a szemfertőtlenítővel, ami mondhatni életmentő lehet egy üzemi munka során. Bár szemsérülésbe legtöbbször nem halnak bele az emberek, de maradandó károsodásokat, végleges vaksághoz vezethet egy üzemi baleset.
A megfelelően felszerelt elsősegély csomag mellett pedig biztosítania kell a egy műszaknak, munkavállalók számának és a munkavégzés veszélyinek megfelelően egy képzett elsősegélynyújtó szakembert is.