egyfázisú villanymotor, motor rajz

Miről felismerhető és hol mire használható egy egyfázisú villanymotor?

A gépiesített világ tele van villanymotorokkal, ezeknek is különféle fajtáival, melyek az élet különböző területein kerülnek funkciójuknak megfelelően használatba. Szinte elképzelhetetlen lenne a világ ma már gépiesítés nélkül, a közlekedés, a gyárak, a legegyszerűbb hentesboltok is leállnának akkor, ha nem lennének villanymotorok.

Egyike ezeknek a különleges motoroknak az egyfázisú villanymotor, ami egy aszinkron gép. Ez azt jelenti, hogy az indukciós motorok csoportját erősítik. Ezek egyébként a legáltalánosabban használt, legegyszerűbb szerkezetű villamos forgógépek a mai gépiparban, csak ez a név cseng szokatlanul az avatatlan fülű emberek számára. Gyakorlatban azonban az egyfázisú villanymotor egy teljesen hétköznapi motor, ami szerkezetét tekintve csak egy forgó és egy áll.

Ezek a motorok 1 kW teljesítményig használhatók, amennyiben ezt meghaladja a feladat típusa, akkor át kell állni a nála eggyel erősebb háromfázisú kivitelre. Ezek az egyfázisú villanymotorok köztudottan megbízhatóak, üzembiztosak, motorként és generátorként is használhatóak.